Blogi

Kaikille vapaa alusta erilaisten tarinoiden kertomiseen.
materiaalin toimitus HBL:n toimiston kautta sovitusti.

Koronakauden päätös 28.5.2020

4.12.2020
Joulun alusajan ajatuksia

Koronakurimus on taas päällä ja toiminta ajettu niin alas kuin sen vain järkevästi pystyy.
Hallit yrittävät sinnitellä omien perustoimintojensa varassa ja siihen pienenä lisänä satunnaiset kisailijat harvennetuissa lähdöissä. Joulun alusaika ei ole sitä parasta rahantekoaikaa kuten yleensä. Jännityksellä odotamme kuinka moni halli taipuu koronalle ja laittaa ovensa lopullisesti lukkoon. Toivon mukaan luku jää yhden käden sormilla laskettavaksi eikä yhtään olosuhteista johtunutta mutta silti onnetonta tapausta satu HBL:n alueelle.

Pelaajamäärissä korona on näkynyt jo puolen vuoden ajan. Kun päättyneen kauden ns. Vikingryhmää muodostin, niin oli vain yksi nainen, joka oli HBL-alueella keilannut yli 250 sarjaa ja nimenomaan tuohon matkaan tai karsintaan oikeuttavia HBL:n alaisia sarjoja. Kyllä tuo 250 ylittyi monella, mutta mukana oli niin valtakunnan kuin muiden liittojen sarjoja.
Miesten puolella yli 400 sarjaa keilanneita oli 7, joista 2 oli ne samat kuin joka vuosi takovat päälle 600 sarjaa.

Luvut eivät tietenkään olleet yllätys kauden jäätyä kesken, mutta tuntuu kuin sama trendi olisi jatkunut kesän yli syksyyn.  On ennakoitavissa n. 10% pudotusta koko kaudesta ja tuo on rahaksi muutettuna 7000-8000 euroa. Ei ole taloudellisesti hyviä aikoja edessä ennen kuin rokotevaikutus alkaa näkyä pelaajien ja yleensäkin ihmisten käyttäytymisessä. Keilailu ei ole riskialtteinta liikuntaa, mutta on hyvin ymmärrettävää, että jäsenkuntamme ikärakenne huomioiden varoo halleilla oloa ja pelaa vain sen mikä on tarpeen tai ”pakko”.

Vuoden vaihtuminen uuteen piti merkitä monien kilpailullisten sääntöjen ja määräysten normalisoitumista. Ei tule tapahtumaan ja kesällä voimaan tulleet muutokset ovat voimassa kauden loppuun. Kävi miten kävi pandemian kanssa. Tuskin ennen kesää tilanne on täysin normaalissa.
Meillä HBL:ssä se tarkoittaa sarjojen peluuttamista syksyn tapaan joukkue per ratapari. Ei ratojen vaihtoa otteluiden eikä sarjojen välissä. Toiset ovat jopa tykänneet tästä peluutuksesta ja ehdottaneet sitä jatkettavaksi. Ei taida tapahtua tuota kuitenkaan. Kyllä olennainen osa sarjapelaamista on tiukka keskinäinen vääntö ja kaverillinen ”nilkoille potkiminen”, kun se ymmärretään positiivisena asiana ja aina otteluun kuuluvana vastustajan hyvässä hengessä tehtynä psyykkaamisena ja heikkoihin kohtiin iskemisenä.

Tuotteistaminen
Asiakas tietää, että tuote on hänelle tarkoitettu
Tuote vastaa asiakkaan ongelmaan
Hyödyt ja sisältö ovat ymmärrettäviä
Suositukset vahvistavat puheesi
Asiakas tietää mistä ja miten tuotteen saa ostettua

Heitin tuollaisen välikappaleen. Ensilisenssiä ajatellen aloin pohtia miten hyvin nuo lainatut kohdat osuvat tähän keilailun uuteen tuotteeseen. Yo. lainauksia löytyy ainakin osin ellei täydellisempänä mm. markkinoin perustehtävistä, markkinoinnin peruskilpailukeinoista ja sellaisesta bestselleristä kuin kosmetiikkamyyjän opas. Kävin tutkimassa kuinka monta ensilisenssiä on hallien kautta tullut ja rekisteröitynyt HBL:n harrastajaryhmään. 4.12.2020 oli rekisterilistaan tullut kaksi (2) uutta pelaajaa, joista toinen on ollut peli- ja kisalistoilla aikaisemmin. Tässä ikkunasta ulos katsoessani ja talven ensimmäistä kunnon lumisadetta ihaillessani mietin onko tuo lisenssitarjous löytänyt sittenkään kohteensa.
Ensilisenssejä on mennyt tänä syksynä kaupaksi, mutta aina seuran tai toimiston kautta. Myös keilakoulujen kautta enemmän kuin suoraan hallien kassoilta.
Kahteen ensimmäiseen kohtaan on helppo sanoa, että tuote vastaa hyvin odotuksia. Kun tulet keilahallille ja olet jo hieman keilannut – ehkä sen keilakoulun käynyt – niin tiedät että lisenssi on hyvä olla jo vaikka pelaajavakuutuksen takia. Hohto tai Open Bowling pelaajalla ei ole mitään käsitystä asiasta.
Ja kyllä tuote vastaa ongelmaan, jos pieni orastava kilpailuvietti vetää ja tuo lisenssi puuttuu. Silloin sitä tarvitsee tai siitä on iloa ja hyötyä.
Kolmas kohta on jo kinkkisempi satunnaiselle keilankaatajalle saati hohtopelaajalle. Vahvasti veikkaan, että harva pysty mieltämään mitä varsinaista etua hän saisi tuosta kortista. Satunnainen keilaaja harvoin osaa sanoa kuinka monta harjoituskertaa hän vuodessa ostaa. Ja mieltääkö tuo tarunomainen Satunnainen Keilaaja että hänen tunnin varauksensa voisi olla sama kuin harjoitustunti? Lumisateen yltyessä kääntyisin vastaamaan, että ei ihan osu ja uppoa. Mielelläni olisin ihan metsässä ajatukseni kanssa.

Suosituksia en ole nähnyt vielä missään. Pitää tehdä facebuukkiin feikkiprofiili ja alkaa suositella?
Viimeinen kohta on sitten se vaikein ja siinä taitaa olla koko homman kyntämätön kaski ja nostamaton kanto. Lisenssin oston pitää olla vaivatonta ja nopeaa. Asiakasta ei pidä jättää välitilaan. Ensin hän lukee lisenssistä SKL:n verkkosivuilta (miten hän sinne eksyisi?) ja sen jälkeen pitää suunnata kohti hallia, joka lisenssiä myy. Jos se halli, jossa tulee piipahdettua kerran pari kuukaudessa ja pelattua muutama tunti on joku muu kuin myyvä halli, niin käsi ylös kuka uskoo, että potentiaalinen asiakas lähtee ostoreissulle. Vai ostaisiko tuon lärpäkkeen verkkokaupasta hetken mielijohteesta?
https://www.keilailu.fi/etukortti/

-Risto-

15.6.2020

70-vuotiaille pelipaikkoja

Korona-ajan haaste on saada riskiryhmissä olevat syksyyn mennessä takaisin halleille.
Kaupoissa on räätälöity omat ostosajat, joten olisiko halleissakin syytä rajoittaa tietyt peliajat riskiryhmille.

Talissa asiakaskunta on ollut painottunut päiväaikoina vanhempaan ikäsegmenttiin jo entuudestaan. Muissa halleissa on samanlainen ikäjakautuma normaalitilanteessa ja – aikana. Ne, joilla on päivällä aikaa keilata, tulevat halleille ja loput käyvät töissä tai koulussa. Nyt etätyö on mahdollistanut työssäkäyvien ajankäyttöön uusia ulottuvuuksia ja keilaaminen päiväaikaan on yksi tapa rytmittää päivää.
Siksi olisi tärkeää saada joitain aikoja rauhoitettua riskiryhmille, jotta pelko viruksen tarttumisesta hälvenee tältäkin osin. Hygienialla ja turvaväleillä on oma tärkeä merkityksensä taudin ehkäisyssä ja samalla riskiryhmäläisten terveenä pitämisessä.

Omia pelivuoroja
Pikainen kierros hallien sivuille koskien riskiryhmäläisten pelaamista tuotti huonon saaliin. Talin (Bowlingin) etusivuilta löytyi viestiä koronatilanteesta ja siihen liittyvistä vaatimuksista. Muiden sivuilla ei asiaan ole varsinaisesti kiinnitetty huomiota. Fun Bowlingilla kerrotaan ”hieman eri säännöistä”. Tiedossa on, että jokainen halli on alleviivannut asian vakavuuden, mutta tuo ei vain näy siinä avaussivulla. Siitä monet tekevät johtopäätöksen, että halliin ei ole turvallista tulla. Ostopäätös jää tekemättä. Aktiiviset riskiryhmiin kuuluvat keilaajat osaavat kysyä suoraan hallista, mutta päätöksessään epävarmat tuskin lähtevät sähköpostia kirjoittamaan tai numeroa valitsemaan.
Omia pelivuoroja ei mainostettu missään hallissa. ”Tule meille tiistaisin ja/tai torstaisin klo 10-11. Halli varattu vain koronan takia riskiryhmiin kuuluville. Paikkoja hyvin rajallisesti.”

Etusivulla ei tietysti voi olla kaikkea infoa, mutta tässä ajassa korona on kaiken yläpuolella ja siitä kertova informaatio on hyvä pitää esillä jo kansilehdellä. Syksyn mittaan toivon mukaan korona väistyy uutisaiheena kakkos- tai jopa kolmosluokkaan ja voidaan poistaa ”etusivu uusiksi”-tärkeysluokan uutisista avaussivun yläosasta.

70-vuotiaat ovat meille iso asiakasryhmä. Katsotaan että he saavat jatkaa harrastustaan ilman suurta huolta viruksesta. Täysin huoletta ei voi antaa keilata vielä vuoteen puoleentoista (?), mutta tehdään kaikkemme antaaksemme hyvät olosuhteet. Samalla vaaditaan riskiryhmäläisiltä omaa kuria, jotta vältytään tartunnoilta.
Varovaisuus ja toisten huomioon ottaminen ei koske pelkästään riskiryhmissä olevia vaan meitä kaikkia. Emme voi eristää osaa väestä loputtomiin. Jo nyt osa on ollut kuukausia täysin eristyksissä neljän seinän sisällä ja se alkaa näkyä tavalla tai toisella.

Kilpailutoiminnassa

Harrastekeilailussa riskiryhmäläiset pystyvät hyvin joustaviin ratkaisuihin. Kilpailupuolella aikarajat ovat paljon tiukemmat ja luovat ison haasteen niin halleille kuin kisojen järjestäjille.
Vielä on kesää jäljellä, mutta kohta koittaa elokuu ja on tehtävä lopullisia päätöksiä. Erilaisia malleja on suunnitteilla ja katsotaan mikä otetaan käyttöön. Vanhalla kaavalla ei ehkä pelata ennen kautta 2021-2022. Ja mistä tietää, jos vanhaan palataan ollenkaan ja jatketaan näillä nyt tehtävillä koronapelitavoilla. Isot muutokset kun tahtovat onnistua paineen alla ja nyt tehtävät muutokset ja joskus luovat ratkaisut voidaan huomata hyvinkin toimiviksi. Jos koronasta olisi jotain suoranaista iloa tiedossa!